Ana içeriğe atla

Askere Giderken Gerekli Belgeler Yedek Subaylar

En Büyük Asker Bizim Asker sitesinden aldığım bilgilerle bu sefer yedek subay adayları için, askere gitmeden önce gerekli belgeleri ekledim. Askere gitmeden önce yedek subay adaylarının ihtiyaç duyacağı belgeler aşağıda tek tek belirtilmiştir. Askere giderken gerekli olacak belgeler nelerdir diye merak edenler aşağıdaki bilgilerden faydalanabilirler.

Yedek Subay Adaylarının askerlik kararı aldırmaya giderken bulundurması gerekli belgeler;

Dilekçe, (As.Ş.Bşk.na hitaben) (Dilekçe örneği için Bkz.:EK-1)

Diploma veya mezuniyet (Çıkış belgesi) aslı ile üç adet fotokopisi,

2 Adet nüfus cüzdanı sureti,

8 Adet vesikalık fotoğraf,

Varsa, önceki yıllarda geçirmiş olduğunuz ameliyat veya tedavilere ait sağlık raporlarınızı yanınızda bulundurunuz ve muayene eden ilgili tabibe mutlaka bildiriniz.

Hapis (Tutuklu) hasta veya yurt dışında işçi-işveren iseniz, o yılın 31 EKİM tarihine kadar, durumunuzla ilgili belgelerin askerlik şubesine gönderilmesini sağlamanız gereklidir.

Askerlik kararını yurt dışından aldıracak olanların yukarıdaki belgelerle birlikte T.C. Elçilik veya Konsolosluklarına müracaat etmeleri gereklidir.

Yurt dışında yüksek okul bitirenler için; yukarıdaki belgelere ilave olarak YÖK. tarafından düzenlenecek dört yıl ve daha fazla süreli lisans eğitimi gördüğüne dair denklik belgesi ile diploma aslı ve üç adet fotokopisi ve üç suret Türkçe tercümesi (Türkçe tercüme noter veya konsoloslukça onaylı olmalıdır) gereklidir.


Yedek Subay sevkinde;

Yabancı askerlik şubelerinden sevkini yaptıracak olanların vereceği dilekçe örneği: (Bkz.:EK-4)



Erbaş ve er olarak askerlik görevlerini yapmakta iken en az dört yıl süreli yüksek okul, fakülte, akademi ve enstitüleri bitirenlerin yedek subay adaylığına geçirilmesinde;

Bitirdikleri okula ait diplomanın noterden tasdikli bir sureti, noter onaylı TAAHHÜTNAMEve bir dilekçe ile birlikte birlik komutanlıklarına müracaat ederler. (Dilekçe örneği için Bkz.: EK-5)


Yüksek lisans, ihtisas, doktora vb. nedenlerle sevk tehirli iken, erken askere gitmek isteyenlerden,

Sevk tehiri bitim tarihi, gitmek istediği celp döneminden sonra bitenler, sevk tehiri teklifini yapan kuruma başvurarak, sevk tehirleri iptal tekliflerini ASAL /As.D.Bşk.lıklarına göndermeleri gerekmektedir.


Grupları itibarıyla emsallerinin sevk edileceği celp döneminden önce askere alınmak isteyen yedek subay aday adayı yükümlüler;

Askerlik şubesinden aldıkları askerlik durum belgesi ve bir adet dilekçe ile , yerli kayıtlı oldukları askerlik şubelerinin bağlı olduğu askerlik dairesi başkanlıklarına (Tıp doktorları askerlik şubelerine) gitmek istedikleri celp dönemlerine göre aşağıda yazılı tarihlerde müracaat edebilirler;(Erken sevk dilekçesi örneği için (Bkz.: EK-7)


Test ve mülakat merkezine giderken ;

Askerî birlik ve kurumlara cep telefonu, çağrı cihazı, kayıt ve yayın yapan cihaz götürmeyiniz.

Sabah çok erken saatlerde test ve mülâkat merkezinde bulunmak zorunda değilsiniz. Sabah 08.00’de test ve mülâkat merkezinde bulunmanız uygundur.

Test ve mülâkat merkezinde yapılacak açıklamaları dikkatle dinlemeniz, testten sonraki hareket tarzını öğrenmeniz gereklidir.

Test ve mülâkat merkezine giderken varsa; dalgıç, balıkadam, uçucu, planör, paraşütçü, spor branşları veya meslek ve sanatınızla ilgili sertifika ve belgelerin fotokopisini birlikte götürünüz.

Test ve mülâkat neticesinde tespit edilen sınıf ve statülerinizi test ve mülâkat merkezlerince size tebliğ edilen tarihte en yakın askerlik dairesi başkanlığı veya test ve mülâkat merkezi komutanlığından öğrenebilirsiniz.


Sevki sırasında rahatsız olanlar;

Geçirmiş olduğu trafik kazası ve/veya ağır hastalık sebebiyle sivil sağlık kuruluşları tarafından haklarında sağlık raporu düzenlenenler, raporları ile birlikte askerlik şubelerince askeri hastaneye sevk edilerek alacakları raporlara göre işlem yapılır.

Askerlik şubesi tarafından sevk edilmeden alınan sağlık raporları geçerli kabul edilmez. Bu şekilde rapor alarak sevke katılmayanlar hakkında bakaya işlemi yapılır. Mazeretlerine ait yazılı ifadeleri alınarak askerî mahkemeye verilirler.

Yedeklik yoklamalarını; her yıl 01 MAYIS-30 HAZİRAN tarihleri arasında ve yasada yazılı yaş sınırı dikkate alınarak bizzat veya ilgili formu askerlik şubesine göndermek suretiyle yaptırmak zorundadırlar. Yedeklik yoklama formu için tıklayınız...


KİMLİK KARTI ALMAK İÇİN GEREKLİ BELGELER

Kimlik kartı beyannamesi (Askerlik Şubesinde mevcuttur)

Nüfus cüzdanı sureti

Eski askeri kimlik kartı sureti

Vukuatlı nüfus kayıt örneği

Öğrenci belgesi (orta öğretimde 20 , yüksek öğretimde 25 yaş)

2' şer adet fotoğraf

Emekli maaşı cüzdanı fotokopisi

Sıhhi kurul raporu (çalışamaz, hayatını. kazanamaz raporu)

Silah ruhsatı fotokopisi

Emekli OYAK üye kartı fotokopisi ( OYAK üyesi ise)

GÜNÜ BİRLİK GİRİŞ BELGESİ ALMAK İÇİN GEREKLİ BELGELER

Vukuatlı nüfus kayıt örneği

Beyanname sahibinin 2 fotoğrafı (hak sahibi birden fazla ise birer arttırılarak alınır.)

Hak sahiplerinin 2' şer adet fotoğrafı

Evlenme cüzdanı sureti ( evli olan hak sahipleri için )

Beyanname sahibinin askeri kimlik kartı fotokopisi )

Nüfus cüzdanı suretleri ( beyanname ve hak sahiplerine ait )

Makbuz sureti ( Saraçoğlu Ziraat Bankasından)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yemin Töreninden Sonra İzin Veriyorlar Mı?

Daha önce bu sitemde hiç yemin töreni olayına girmiştim. Uzun bir aradan sonra tekrar yazıyorum. 341. Dönem Yedek Subay ve kısa dönemlerin facebook sayfası nda gezinirken bir kişinin merak ettiği soruya cevap vermek için yazıyorum bu yazıyı. Bu soru sadece kısa dönem er veya asteğmen ler için değil genel olarak tüm askerler için geçerlidir. Yaklaşık 1 ay süren acemilik eğitimi sonunda yemin töreni olur. Bu yemin töreni nden sonra ailesi gelenlere 2 gün evci izni verilir. Cuma günü olan yemin töreni nden hemen sonra evci izni ne çıkabilirler. Pazar günüde saat 5 gibi geri birliklerine teslim olurlar. Evci iznine çıkmak için anneniz, babanız veya evli abla ve abiniz olması gerekmektedir. Birde evci izni için dilekçe yazmaları gerekmektedir . Örnek dilekçeyi nizamiyede verirler. Zaten yemin töreninden hemen önce komutanınız size sorar. Kimler evci iznine çıkmak istiyor? , kimler dağıtım iznine çıkmak istiyor? diye sorarlar. Ailesi gelmeyenler ise; Cuma, Cumartesi ve Pazar gü...

Asteğmenlik Sınavı ve Örnek Sorular

Evet asıl konuya el atalım. Yedek subaylık ve yedek subaylık sınavı hakkında bir çok yazıyı hem burada hemde facebook sayfasında paylaştım. Şimdi asıl konuya gelelim. Yedek subaylık sınavı ve içeriği hakkında bilgiyi paylaşacağım . Gerçi bazı arkadaşların umurunda değil şıkları sallayıp geçerim diyor. Buradaki amaçları sanırım yedek subay çıkma ihtimali yani kısa dönem asker olmak istemeleridir. Ama bu yöntem işe yaramaz eğer ordunun ihtiyacı varsa sizi kesin yedek subay yaparlar. Daha önce yazmıştım yedek subaylık sınavının ne işe yaradığını yani ne için yapıldığını... O yazımı kesin okuyun ve yedek subay sınavı elinizden geldiğince yapmaya çalışın. Yedek subay sınavı na genellikle büyük bir eğitim salonunda girersiniz. Burada bir komutan bazı açıklamalar yapacaktır. Bu açıklama yapan komutanı dikkatlice dinleyiniz. Bu eğitim salonunda size yedek subaylık sınavı öncesinde ADAY Numaranız verilecektir. Aman bu numarayı kaybetmeyin ve hemen yakanıza iğneleyin. Daha önce anl...

Askerde Tertip İsimleri

Şimdide üst devre lerin yeni gelen alt devre lerine taktıkları isimlere gelelim. Üst devre 1 alt devresine; Alt Devre , 2 alt devresine; Çömez , 3 alt devresine; Piç Torun , 4 alt devresine de Has Torun der. Askere gitmeden bu isimleri bilinde sonra üst devre size bunları söyleyince bozulmayın hemen. :) Kaynak