Ana içeriğe atla

Askerde Vefat (ölüm) İzni Hangi Şartlarda Kullanılır?

Yakını Ölen Askere Ölüm İzni Verilir mi?

Her Türk vatandaşının vatan borcu olan askerlik uzun bir süreçtir. Askerlik dönemi içinde bazen istemesek de hayatın gerçeklerinden biri olan ölüm ailemizin kapısını çalabilir. Bu üzücü olayı kimsenin başına gelmesini istemesek de hayatın bir parçası olan ölüm, beklenmedik bir anda maalesef bir yakınımızın başına gelinir. Askerlik görevi sırasında yakını ölen askere ölüm izni verilir mi? diye birçok soru akıllara gelmektedir. Devlet sadece bu durumlarda er ve erbaşlara sadece 1. derece yakınını kaybeden kişilere ölüm izni vermektedir.

Devlet Yakını Ölen Askere Kaç Gün İzin Veriyor?

Askerde iken bir yakınınız ölürse vefat izni altında 10 gün yasal izin kullanabilirsiniz ayrıca 10 gün yanında yol izni de vermektedirler. Bu verilen izinler askerlikten sayılmaktadır. İzne çıkmadan önce askerliğin bitmesine 30 gün kalmışsa izin dönüşü 20 gününüz kalmaktadır. Ayrıca 1 gün ile 4 gün arasında yol izninizde askerliğinizden düşülecektir.

Ölüm İznini Nerede Kullanabilirim?

1. Derece akrabalarınızın ölümü sonucu verilen izni isterseniz cenazenin olduğu ilde isterseniz başka ilde kullanabilirsiniz.

Hangi Akrabalar Vefat Ettiğinde Ölüm İzni Verilir?

Kanun gereği verilen ölüm (vefat) izni olan 10 günlük izni alabilmek için sadece 1. derece akrabalarınız için geçerlidir. Devlet tarafından kabul edilen 1. derece akrabalar içinde anne, baba, çocuklar ve eş yer almaktadır. Yani kardeşiniz, abileriniz veya ablalarınız 1. derece akraba olarak kabul edilmemektedir ve kardeşlerinizin vefat etmesi durumunda askerdeyken vefat izni kullanamazsınız.

Dedem veya Ninem Ölünce Ölüm İzini Verilir mi?

Er ve erbaşlara sadece 1. derece akrabalarının ölümleri için izin verilmektedir. İlgili mevzuatlara göre dede ve nine 2. derece akraba olarak görülmektedir. Bu yüzden de büyükbaba ve büyükannesini kaybeden er ve erbaşlara vefat izni verilmemektedir.

Dayı, Amca, Teyze, Hala veya Yeğen için Ölüm İzni Verilir mi?

Yukarıda da yazdığımız gibi ölüm izni için sadece 1. derece olma zorunluluğu bulunmaktadır. Dayı, amca, teyze, hala ve yeğen 3. derece akraba olarak tanımlanmaktadır. 3. Derece akraba olduğu içinde ölüm izni verilmemektedir. Eğer siz cenaze törenlerine katılmak istiyorsanız yasal olarak size verilen kendi izin hakkınızdan kullanabilirsiniz. (Kendi izin hakkınızdan kullanırsanız bu süre askerliğinizden düşmemektedir. Yani kullanılan izin kadar izin dönüşü askerlik sürenize eklenir.)

Ölüm İzninde Yol İzni Verilir mi?

Yukarıdaki yazılarımızda değindik ama yine de ayrıca vurgulamakta fayda var diye ayrı bir başlık altında yazayım dedim. Eğer 1. derece akrabanız yani anne, baba, çocuk veya eşinizden birisini kaybetmeniz durumunda 10 günlük izin alırsınız bununla beraber gideceğiniz yerin uzaklığına göre 1 ila 3 güne kadar yol izni de alırsınız. Buda yine ölüm iznindeki 10 gün gibi askerlikten sayılmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yemin Töreninden Sonra İzin Veriyorlar Mı?

Daha önce bu sitemde hiç yemin töreni olayına girmiştim. Uzun bir aradan sonra tekrar yazıyorum. 341. Dönem Yedek Subay ve kısa dönemlerin facebook sayfası nda gezinirken bir kişinin merak ettiği soruya cevap vermek için yazıyorum bu yazıyı. Bu soru sadece kısa dönem er veya asteğmen ler için değil genel olarak tüm askerler için geçerlidir. Yaklaşık 1 ay süren acemilik eğitimi sonunda yemin töreni olur. Bu yemin töreni nden sonra ailesi gelenlere 2 gün evci izni verilir. Cuma günü olan yemin töreni nden hemen sonra evci izni ne çıkabilirler. Pazar günüde saat 5 gibi geri birliklerine teslim olurlar. Evci iznine çıkmak için anneniz, babanız veya evli abla ve abiniz olması gerekmektedir. Birde evci izni için dilekçe yazmaları gerekmektedir . Örnek dilekçeyi nizamiyede verirler. Zaten yemin töreninden hemen önce komutanınız size sorar. Kimler evci iznine çıkmak istiyor? , kimler dağıtım iznine çıkmak istiyor? diye sorarlar. Ailesi gelmeyenler ise; Cuma, Cumartesi ve Pazar gü...

Asteğmenlik Sınavı ve Örnek Sorular

Evet asıl konuya el atalım. Yedek subaylık ve yedek subaylık sınavı hakkında bir çok yazıyı hem burada hemde facebook sayfasında paylaştım. Şimdi asıl konuya gelelim. Yedek subaylık sınavı ve içeriği hakkında bilgiyi paylaşacağım . Gerçi bazı arkadaşların umurunda değil şıkları sallayıp geçerim diyor. Buradaki amaçları sanırım yedek subay çıkma ihtimali yani kısa dönem asker olmak istemeleridir. Ama bu yöntem işe yaramaz eğer ordunun ihtiyacı varsa sizi kesin yedek subay yaparlar. Daha önce yazmıştım yedek subaylık sınavının ne işe yaradığını yani ne için yapıldığını... O yazımı kesin okuyun ve yedek subay sınavı elinizden geldiğince yapmaya çalışın. Yedek subay sınavı na genellikle büyük bir eğitim salonunda girersiniz. Burada bir komutan bazı açıklamalar yapacaktır. Bu açıklama yapan komutanı dikkatlice dinleyiniz. Bu eğitim salonunda size yedek subaylık sınavı öncesinde ADAY Numaranız verilecektir. Aman bu numarayı kaybetmeyin ve hemen yakanıza iğneleyin. Daha önce anl...

Askerde Tertip İsimleri

Şimdide üst devre lerin yeni gelen alt devre lerine taktıkları isimlere gelelim. Üst devre 1 alt devresine; Alt Devre , 2 alt devresine; Çömez , 3 alt devresine; Piç Torun , 4 alt devresine de Has Torun der. Askere gitmeden bu isimleri bilinde sonra üst devre size bunları söyleyince bozulmayın hemen. :) Kaynak