Ana içeriğe atla

Asteğmenlik Sınav Merkezindeki Aşamalar

"Yedek Subay Sınav Merkezinde Neler Oluyor" yazımda başkasının görüşlerini yazmıştım. Sıra geldi kendi görüşlerime bu yazımda kendi yaşadıklarımı anlatacağım.
1 Aralık yani ilk gün giden kişiler arasındaydım. Gece yarısı gittim ve gider gitmez de ismimi yazdırdım. 7. grup olarak da içeriye girdim. Ben başka sınav merkezlerini bilemem ama kendi girdiğim sınav merkezi hakkında yorum yapabilirim. Yani İzmir Gaziemir ulaştırma personeli okulu... Evet olaya girelim. Başta şuna emin olan uzun bir bekleyiş sizi bekleyecek. Hele 1. gün gidenler için. Ben birinci gün gittim daha öncede belirttim. Saat 4:30 gibi 50'şerli gruplar halinde sıraya girmeye başladık. Nizamiye kapısına 40-50 metre uzağında sıraya girdik. Sırayı tutan bir kişi sırasıyla ismimizi okudu bizde arka arkaya sıraya girdik. Tabiki de bazı uyanıklar gruplara kaynak yapmaya çalıştı ama tabiki de yüzlerce gözün önünde bu kurnazlık fazla işlemedi. Ama tahmin edeceğiniz gibi kaynaklar oldu. Yan yana gruplar halinde sıralandık ve bekleyişe başladık. Saat 6:30 gibi askeriye hareketlenme oldu. Gece görmediğim askerleri bu saatlerde nöbet tutmak için yerlerini aldılar. Bir kaç tane çavuş ve bir kaç tanede asker geldi. Sırada beklerken donduk. Nede olsa sabit olarak bekliyorduk. Hareket etmediğimiz için üşüyorduk. Yaklaşık 2 saat kadar bekledik. Saat 7 gibi gruplar tek tek alınmaya başladı.
Benim olduğum 7. grup saat 7:30 gibi hareketlendi. Nizamiye kapısından geçince tekrar sıraya girdik. Daha önce giden gruplar da orada sıralanmıştı. Birçok görevli çavuş vardı. Aralarından biri bize sıra numarası dağıttı. Dağıttıkları sıra numarasını üstümüze iğneledik. Daha sonra da numara sıramızı bir kağıda yazdık. Yanına da TC Kimlik numaramızı, adımızı ve soyadımızı yazdık. Daha doğrusu yazmaya çalıştık. Parmaklar tutmuyordu. Çünkü ellerimiz soğuktan donmuştu. Neyse sonra yine tek tek yani gruplar halinde içeri almaya devam ettiler. İlk olarak güvenlikten geçtik.  X-Ray cihazından geçtik. Havalimanındaki gibi güvenlikten geçtik. İçeriye hiçbir elektronik cihaz almadılar. Yanınızda herhangi bir elektronik cihaz götürmeyin. Yoksa geri çeviriyorlar. Daha önce yazmıştım. Askeriyede alınıyor diye ama öyle birşey yok. Nizamiyeden geçmeden bir yere emanet edin. Sınav merkezinde bir çok dükkan emanet alıyor. Aman dikkat edin nizamiye kapısına en yakın dükkan en çakal dükkan çok pahalı. Bir telefonu 4 TL ye alıyorlar. Bir kişi bir bavulu 10 TL ye emanete vermiş. Ben 1 TL ye çantamı emanete verdim. Neresi derseniz. Gidince görürsünüz sınav merkezinin orada bir internet kafe var. Onun yanında da bir fırın. Mis gibi simit yapıyor adam işini biliyor. Kokusu kendine çekiyor. Fırının yanındaki bakkala emanete verin. Orası sağlam hemde ucuz sadece 1 TL.
Neyse biz tekrar olaya dönelim. Güvenlikten geçince bizi bir odaya aldılar. Orada 10 dakika kadar bekledik. Sonra kantine gittik. Orada bir tane yeni bir zarf verdiler. Ve 3 tanede form doldurduk. Bu 3 formda aynı formdu. Çavuş tek tek anlattı. Ama yine hata yapan olmuş. (Kalem olmayanlar burada kantinden satın alabilirler. Boşuna dışarıda satın almayın eğer yanınızda getirmediyseniz.) Formları doldurunca zarfın içine koyuyorsunuz. Böylece elinizde 2 adet sarı zarf olmuş oluyor. Burada işiniz bitince dışarıya alıyorlar. Dışarıda masalar var orada yine bir süre bekliyorsunuz. Daha önceki grupların işi bittikçe sizde hareket ediyorsunuz. Neredeyse her beklediğiniz yerde kantin var. Yeyip için. Bir süre sonra otobüs geldi ve otobüse binip 4. istasyona gittik. Oraya gidince de bekledik tabikide... Orada bir çavuşu başımıza getirdi. Bu arada çavuş çok iyiydi. Gaziemir okul olduğu için rütbeli çoktu. 10 tane bile rütbesiz görmedim. Ama şunu diyeyim bayan komutan hariç tüm komutanlar iyiydi. Babacan adamlardı. Yine konunun dışına çıktık. Geri dönelim.
4. İstasyonda gözümüz gibi baktığımız şubeden verilen sarı zarfları açtık. Orada zarfın içindekileri kontrol ettik. Ve zarfın içindeki optik formu inceledik. Yani komutan söyledi biz baktık. Hata olanlar 5. istasyonda düzeltti. 4. İstasyondan çıkarken TC Kimlik numaralarından sabıka kontrolu yaptılar. Oradan 5. istasyona gittik. Orada 5-6 tane bayan memur vardı. Orada optik formda hata olanlar düzeltti. Burada fazla oyalanmadık. Buradan 6. istasyona gittik. Burada bize ayrı numaralar verdiler. Eskiden verilen numaralar burada çıkardık ve yeni verilen aday numaramızı üstümüze iğneledik. Burada bayan yüzbaşı herhangi bir sağlık raporu aldınız mı diye sordu. Sonra herkesi sırasıyla dizlerinin üzerine çökertti. Bunun amacı optik forma bir şeyler yazmak için çömellti. Aslında bizi düşündü ama bunu biraz gür bir sesle dile getirdi. Orada optik formda bu yüzbaşının adını yazdık. Ve oradaki işimizde bitmiş oldu. Evet sona az kaldı. Sonra bizi sınav salonuna götürdüler. Orada sınava girdik. Sınav en uzun süren istasyondu. 45-60 dakika falan sürdü. İlk form doldururken çavuş demişti. İsterseniz kilim deseni yapın eğer ihtiyaç varsa kesin yedek subaysınız demişti. Burada da işimiz bitince bizi dışarı aldılar. Ve yine beklemeye başladık. 10-20 dakika kadar bekledik. Sonra son durak yani 8. istasyona gittik. Burada zarf kapama işlemini yaptık. İlk doldurduğumuz formlardan birini yani izin kağıdından birini cebimize koyduk. Oradaki komutanlar belgeleri son kez kontrol etti ve zarfı kapatıp mühürlediler. Sonra büyük bir oh çektik. Artık işimiz bitti. Toplam 8 istasyon bulunmaktadır. Tekrar söyleyeyim işlemler 50şerli  gruplar halinde yapılıyor. Siz siz olun gruptan uzaklaşmayın. Bir kişinin hatası tüm grubu etkiliyor. Bireysel değil grupsal olarak hareket ediyorsunuz. Son istasyondan da çıkınca tekrar otobüslere bindik ve sabah girdiğimiz kapının hemen yanındaki kapıdan çıktık. Tüm işlemler sonunda üzerinizde bir yorgunluk içinizde de bir huzur oluyor.
İşte bu kadar.
Yeni gideceklere elimden geldiğince yardım edebilirim. Merak ettiklerinizi çekinmeden sorabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yemin Töreninden Sonra İzin Veriyorlar Mı?

Daha önce bu sitemde hiç yemin töreni olayına girmiştim. Uzun bir aradan sonra tekrar yazıyorum. 341. Dönem Yedek Subay ve kısa dönemlerin facebook sayfası nda gezinirken bir kişinin merak ettiği soruya cevap vermek için yazıyorum bu yazıyı. Bu soru sadece kısa dönem er veya asteğmen ler için değil genel olarak tüm askerler için geçerlidir. Yaklaşık 1 ay süren acemilik eğitimi sonunda yemin töreni olur. Bu yemin töreni nden sonra ailesi gelenlere 2 gün evci izni verilir. Cuma günü olan yemin töreni nden hemen sonra evci izni ne çıkabilirler. Pazar günüde saat 5 gibi geri birliklerine teslim olurlar. Evci iznine çıkmak için anneniz, babanız veya evli abla ve abiniz olması gerekmektedir. Birde evci izni için dilekçe yazmaları gerekmektedir . Örnek dilekçeyi nizamiyede verirler. Zaten yemin töreninden hemen önce komutanınız size sorar. Kimler evci iznine çıkmak istiyor? , kimler dağıtım iznine çıkmak istiyor? diye sorarlar. Ailesi gelmeyenler ise; Cuma, Cumartesi ve Pazar gü

Asteğmenlik Sınavı ve Örnek Sorular

Evet asıl konuya el atalım. Yedek subaylık ve yedek subaylık sınavı hakkında bir çok yazıyı hem burada hemde facebook sayfasında paylaştım. Şimdi asıl konuya gelelim. Yedek subaylık sınavı ve içeriği hakkında bilgiyi paylaşacağım . Gerçi bazı arkadaşların umurunda değil şıkları sallayıp geçerim diyor. Buradaki amaçları sanırım yedek subay çıkma ihtimali yani kısa dönem asker olmak istemeleridir. Ama bu yöntem işe yaramaz eğer ordunun ihtiyacı varsa sizi kesin yedek subay yaparlar. Daha önce yazmıştım yedek subaylık sınavının ne işe yaradığını yani ne için yapıldığını... O yazımı kesin okuyun ve yedek subay sınavı elinizden geldiğince yapmaya çalışın. Yedek subay sınavı na genellikle büyük bir eğitim salonunda girersiniz. Burada bir komutan bazı açıklamalar yapacaktır. Bu açıklama yapan komutanı dikkatlice dinleyiniz. Bu eğitim salonunda size yedek subaylık sınavı öncesinde ADAY Numaranız verilecektir. Aman bu numarayı kaybetmeyin ve hemen yakanıza iğneleyin. Daha önce anl

Askerde Vefat (ölüm) İzni Hangi Şartlarda Kullanılır?

Yakını Ölen Askere Ölüm İzni Verilir mi? Her Türk vatandaşının vatan borcu olan askerlik uzun bir süreçtir. Askerlik dönemi içinde bazen istemesek de hayatın gerçeklerinden biri olan ölüm ailemizin kapısını çalabilir. Bu üzücü olayı kimsenin başına gelmesini istemesek de hayatın bir parçası olan ölüm, beklenmedik bir anda maalesef bir yakınımızın başına gelinir. Askerlik görevi sırasında  yakını ölen askere ölüm izni verilir mi ? diye birçok soru akıllara gelmektedir. Devlet sadece bu durumlarda er ve erbaşlara sadece 1. derece yakınını kaybeden kişilere ölüm izni vermektedir. Devlet Yakını Ölen Askere Kaç Gün İzin Veriyor? Askerde iken bir yakınınız ölürse vefat izni altında 10 gün yasal izin kullanabilirsiniz ayrıca 10 gün yanında yol izni de vermektedirler. Bu verilen izinler askerlikten sayılmaktadır. İzne çıkmadan önce askerliğin bitmesine 30 gün kalmışsa izin dönüşü 20 gününüz kalmaktadır. Ayrıca 1 gün ile 4 gün arasında yol izninizde askerliğinizden düşülecektir.