Bir çoğumuz yedek subay sınavının yani asteğmenlik sınavının ne demek olduğunu biliyoruz. Ama kafalarda takılan bazı sorular olabilir diye asteğmenlik sınavı nedir sorusuna cevap vermeye çalışacağım. Asteğmenlik sınavı olarak bildiğimiz bildiğimiz bu sınavın asıl amacı; en az 4 yıllık bir lisans eğitimi almış olan bir üniversite mezununun askerlik yükümlülüklerini ne şekilde yapacağına dair kararların verilmesi ve yedek subay adayının başarılarına göre seçtikleri sınıflara yerleştirilmesi için yapılan genel yetenek ve mantık sorularının olduğu bir belirleme sınavıdır. Burada adayın okuduğu bölüm ve aldığı yabancı dil veya mesleki sertifikaları dikkate alınmaktadır. Bu yüzden sınava giderken yanınızda daha önce aldığınız yabancı dil ve mesleki sertifikalarını götürmeyi unutmayınız.
En çok kafalara takılan noktaya el atayım. Yedek subay sınavı yani asteğmenlik sınavı sonucu neyi belirler?
Bu yedek subay sınavı; sizin kısa dönem (er) yada uzun dönem (yedek subay) askerlik yapacağınızı belirleyen bir sınav değildir. Tahmin ediyorum ki çoğumuz yedek subay sınavı sonucunda ya kısa dönem er yada uzun dönem yedek subay olacağımızı sanıyorduk. Ama öyle değilmiş. Yedek subay sınavı; askerlik adayının er yada yedek subay olmaları durumunda yaptıkları seçimler arasında hangisine yerleştirileceklerini bu sınavın sonucu belirleyecekmiş.
Bir çok yerde okumuştum bende öyle düşünüyordum. Yedek subay sınavının formalite olduğunu ama öyle değilmiş. Bazıları sınavda sıfır çektim ama yedek subaylık çıktı, bazıları ise sınavda full çektim ama uzun dönem yedek subaylık çıkmadı diyorlardı. Bu yüzden de sınavı formalite olarak görüyorduk. Yani askeriye boşuna sınav yapmıyor. Kısa dönem er yada uzun dönem yedek subay neye göre seçiliyor derseniz. Tamamen ihtiyaca göre seçiliyor. Sınavla bir alakası yok yani... Askeriye ihtiyacı oldukları kadar kişiyi yedek subay yapıyor gerisi de er olarak kalıyor.
Yedek subay sınavı sonucu sizin havacı mı, karacı mı yoksa denizci mi olacağınızı belirliyor. Mesela yedek subay yada er olarak askerlik yapacaksınız ama siz nerede faydalı olabilirsiniz. Bakacaklar bunun dalgıçlık sertifikası var diğerinin yok o zaman sertifikası olan kişi denizci olarak askerlik yapacak. Yada dil sertifikası var o zaman seni jandarmanın kontrolünde olan turistik yerlerde jandarma olarak görevlendirirler yada nato merkezlerinde yaparsınız. Bunun gibi şeyler işte...
Örneğin :
Adayımızın Yedek Subay olduğu zaman için ilk üç tercihi : Hava - Muhabere - Deniz olsun
Adayımızın Kısa Dönem Er olduğu zaman için ilk üç tercihi : Deniz - Hava - Muhabere olsun
Ordu tarafından o seneki ihtiyaç duyulan meslek gruplarının durumuna ve her bir askeri sınıfın ihtiyacına göre yapılan değerlendirmeler sonucunda er yada yedek subay olmuş kişiler yaptıkları yedek subay sınavında elde ettikleri başarı sonucu daha önce tercih ettikleri yerlerden birine gönderilir.
Daha öncede belirttiğim gibi yedek subay sınavı asker adayının uzun dönem yedek subay yada kısa dönem er olması için yapılmamaktadır.
Merhaba hocam. Ben FEF- Coğrafya Bölümü Mezunuyum ve öğretmenlik sertifikam pedagojik formasyon) da var. Bu yedek subay (asteğmenlik) hangi branşlar için oluyor acaba ?
YanıtlaSilBilgilerini paylaştığın için çok teşekkürler.
YanıtlaSil