Ana içeriğe atla

Tek Tip Askerlikte Doğru Yol Bulundu

Uzun zamandan beri lisans mezunlarının uykusunu kaçıran tek tip yasasında beklenen oldu ve akıl ve mantık güçlü bastı ve yasa rafa kaldırıldı. Ama bu kesin bir karar değil heran o yasa raftan inebilir. Başından beri eşit olmayan bu yasayı uzun dönemliler dört gözle beklerken yedek subay aday adayları da meraklı gözlerle bekliyorlardı. Üniversite okumamış bir çok kişi, tek tip yasasına karşı çıkan lisans öğrencilerini nerdeyse vatan haini ilan ettiler. Vatan haini ilan etmelerinin sebeplerinin başında lisans mezunlarının askere gitmek istememesini gösteriyorlardı. Ama unuttukları bir şey var onların durumları iyileşirken, lisans mezunlarının durumları kötüleşiyordu. Bir nevi bir tarafa ödül verilirken diğer tarafa resmen ceza verilecekti.


Merak ediyorum bu tek tip yasasına destek veren ve kısa dönemlileri vatan haini ilan eden lisans okumamış gençler acaba neden bu yasaya tam destek veriyorlardı?
Askerliğin 3 ay kısalacağı için olabilir mi acaba? Vatanımızı çok seviyorsanız neden 3 ay erken askerliği bitirmek istiyorsunuz?
Vatan sevgisi sadece askerlik süresiyle mi ölçülür?
Maddi ve ailesi yüzünden okuyamamış kişileri ayrı tutuyorum. Sözüm diğerlerine...
Yıllarını sokaklarda harcayarak mı, kızların peşinden koşarak mı, çalışkan arkadaşlarıyla dalga geçerek mi, hocalarıyla havalı konuşarak mı, okuldan kaçmayı marifet görerek mi gibi soruları daha da uzatabilirim ama bu kadar yeter işte bunlarla mı vatan sever olunur?
Okumuş bir insan en az 16 yılını okullarda geçiriyor. Eşek gibi çalışıyor. Yıllarını evinde sınavlara çalışarak geçiriyor. Bazen oluyor sosyal yaşantısı olmuyor. Asosyal bir insan olup çıkıyor. Çünkü kendisine, ailesine ve VATANına layik birisi olmak için çalışıyor.
Öğretmen olarak VATANına, doktor olarak VATANına, hakim olarak VATANına, savcı olarak VATANına, bilimadamı olarak VATANına, mühendis olarak VATANına, işletmeci olarak VATANına çalışmıyor mu?

Yani okumuş insan kendisine olduğu kadar vatanı içinde okumuş oluyor.
Okumak için gençliğinin en güzel yıllarını harcıyor. Sadece manevi olarak değil maddi olarak da zorluklara katlanıyor. Yeri geliyor öğrenim ve katkı kredileriyle okumaya çalışıyor, yeri geliyor sabahları okuyup akşamları ve hafta sonları çalışarak para kazanmaya çalışıyor.
En az 16 yılını harcamış bu kişiler okul bitince ne yapıyor. Paşalar gibi mi yaşıyor. Yok yıllarını okuyarak geçirmiş bu kişilerin tam 24 yıllı bitmiş oluyor. Yani en güzel yıllarını sınavlara hazırlanarak geçirmiş oluyor. İşi hazır mı oluyor yok bide iş bulmak için çaba harcıyorlar. KPSS için tekrar başlarını kitapların içine sokuyorlar.1-2 yılda burada geçiyor.
Unutmadan söyleyeyim bu okumuş insanların dörte üçünün öğrenim ve katkı kredileri yüzünden yaklaşık 10000 TL lik borçları bulunuyor. Bu borcu ödemek içinde 2 yılları var. Bu iki yıl içinde yüzde yüz iş bulmaları gerekiyor. İyi bulalım ama kim bizi işe alacak?
Ülkemizde hala okumuş insanla çıraklıktan gelen insanı ayırmıyorlar. 4 yıl okumuş bir insan 4 yıl çalışmış okumamış insanın altında göreve başlıyabiliyor.
2 yılın 1 yılını askerde geçirmek eşitlik mi sizce? Bu şartlar altında...
Yazımı daha da uzatmak isterim ama burda keseyim artık...

Son bir tane sorum olacak... Tek tip yasasına destek verenlere.

Bu tek tip yasası 12 ay değil de 18 ay da eşitlenseydi... Destek verir miydiniz yine???

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yemin Töreninden Sonra İzin Veriyorlar Mı?

Daha önce bu sitemde hiç yemin töreni olayına girmiştim. Uzun bir aradan sonra tekrar yazıyorum. 341. Dönem Yedek Subay ve kısa dönemlerin facebook sayfası nda gezinirken bir kişinin merak ettiği soruya cevap vermek için yazıyorum bu yazıyı. Bu soru sadece kısa dönem er veya asteğmen ler için değil genel olarak tüm askerler için geçerlidir. Yaklaşık 1 ay süren acemilik eğitimi sonunda yemin töreni olur. Bu yemin töreni nden sonra ailesi gelenlere 2 gün evci izni verilir. Cuma günü olan yemin töreni nden hemen sonra evci izni ne çıkabilirler. Pazar günüde saat 5 gibi geri birliklerine teslim olurlar. Evci iznine çıkmak için anneniz, babanız veya evli abla ve abiniz olması gerekmektedir. Birde evci izni için dilekçe yazmaları gerekmektedir . Örnek dilekçeyi nizamiyede verirler. Zaten yemin töreninden hemen önce komutanınız size sorar. Kimler evci iznine çıkmak istiyor? , kimler dağıtım iznine çıkmak istiyor? diye sorarlar. Ailesi gelmeyenler ise; Cuma, Cumartesi ve Pazar gü

Asteğmenlik Sınavı ve Örnek Sorular

Evet asıl konuya el atalım. Yedek subaylık ve yedek subaylık sınavı hakkında bir çok yazıyı hem burada hemde facebook sayfasında paylaştım. Şimdi asıl konuya gelelim. Yedek subaylık sınavı ve içeriği hakkında bilgiyi paylaşacağım . Gerçi bazı arkadaşların umurunda değil şıkları sallayıp geçerim diyor. Buradaki amaçları sanırım yedek subay çıkma ihtimali yani kısa dönem asker olmak istemeleridir. Ama bu yöntem işe yaramaz eğer ordunun ihtiyacı varsa sizi kesin yedek subay yaparlar. Daha önce yazmıştım yedek subaylık sınavının ne işe yaradığını yani ne için yapıldığını... O yazımı kesin okuyun ve yedek subay sınavı elinizden geldiğince yapmaya çalışın. Yedek subay sınavı na genellikle büyük bir eğitim salonunda girersiniz. Burada bir komutan bazı açıklamalar yapacaktır. Bu açıklama yapan komutanı dikkatlice dinleyiniz. Bu eğitim salonunda size yedek subaylık sınavı öncesinde ADAY Numaranız verilecektir. Aman bu numarayı kaybetmeyin ve hemen yakanıza iğneleyin. Daha önce anl

Askerde Vefat (ölüm) İzni Hangi Şartlarda Kullanılır?

Yakını Ölen Askere Ölüm İzni Verilir mi? Her Türk vatandaşının vatan borcu olan askerlik uzun bir süreçtir. Askerlik dönemi içinde bazen istemesek de hayatın gerçeklerinden biri olan ölüm ailemizin kapısını çalabilir. Bu üzücü olayı kimsenin başına gelmesini istemesek de hayatın bir parçası olan ölüm, beklenmedik bir anda maalesef bir yakınımızın başına gelinir. Askerlik görevi sırasında  yakını ölen askere ölüm izni verilir mi ? diye birçok soru akıllara gelmektedir. Devlet sadece bu durumlarda er ve erbaşlara sadece 1. derece yakınını kaybeden kişilere ölüm izni vermektedir. Devlet Yakını Ölen Askere Kaç Gün İzin Veriyor? Askerde iken bir yakınınız ölürse vefat izni altında 10 gün yasal izin kullanabilirsiniz ayrıca 10 gün yanında yol izni de vermektedirler. Bu verilen izinler askerlikten sayılmaktadır. İzne çıkmadan önce askerliğin bitmesine 30 gün kalmışsa izin dönüşü 20 gününüz kalmaktadır. Ayrıca 1 gün ile 4 gün arasında yol izninizde askerliğinizden düşülecektir.