Ana içeriğe atla

Yedek Subay (Asteğmenlik) Sınavı Nedir?

Bir çoğumuz yedek subay sınavının yani asteğmenlik sınavının ne demek olduğunu biliyoruz. Ama kafalarda takılan bazı sorular olabilir diye asteğmenlik sınavı nedir sorusuna cevap vermeye çalışacağım. Asteğmenlik sınavı olarak bildiğimiz bildiğimiz bu sınavın asıl amacı; en az 4 yıllık bir lisans eğitimi almış olan bir üniversite mezununun askerlik yükümlülüklerini ne şekilde yapacağına dair kararların verilmesi ve yedek subay adayının başarılarına göre seçtikleri sınıflara yerleştirilmesi için yapılan genel yetenek ve mantık sorularının olduğu bir belirleme sınavıdır. Burada adayın okuduğu bölüm ve aldığı yabancı dil veya mesleki sertifikaları dikkate alınmaktadır. Bu yüzden sınava giderken yanınızda daha önce aldığınız yabancı dil ve mesleki sertifikalarını götürmeyi unutmayınız.
En çok kafalara takılan noktaya el atayım. Yedek subay sınavı yani asteğmenlik sınavı sonucu neyi belirler?
Bu yedek subay sınavı; sizin kısa dönem (er) yada uzun dönem (yedek subay) askerlik yapacağınızı belirleyen bir sınav değildir. Tahmin ediyorum ki çoğumuz yedek subay sınavı sonucunda ya kısa dönem er yada uzun dönem yedek subay olacağımızı sanıyorduk. Ama öyle değilmiş. Yedek subay sınavı; askerlik adayının er yada yedek subay olmaları durumunda yaptıkları seçimler arasında hangisine yerleştirileceklerini bu sınavın sonucu belirleyecekmiş.
Bir çok yerde okumuştum bende öyle düşünüyordum. Yedek subay sınavının formalite olduğunu ama öyle değilmiş. Bazıları sınavda sıfır çektim ama yedek subaylık çıktı, bazıları ise sınavda full çektim ama uzun dönem yedek subaylık çıkmadı diyorlardı. Bu yüzden de sınavı formalite olarak görüyorduk. Yani askeriye boşuna sınav yapmıyor. Kısa dönem er yada uzun dönem yedek subay neye göre seçiliyor derseniz. Tamamen ihtiyaca göre seçiliyor. Sınavla bir alakası yok yani... Askeriye ihtiyacı oldukları kadar kişiyi yedek subay yapıyor gerisi de er olarak kalıyor.
Yedek subay sınavı sonucu sizin havacı mı, karacı mı yoksa denizci mi olacağınızı belirliyor. Mesela yedek subay yada er olarak askerlik yapacaksınız ama siz nerede faydalı olabilirsiniz. Bakacaklar bunun dalgıçlık sertifikası var diğerinin yok o zaman sertifikası olan kişi denizci olarak askerlik yapacak. Yada dil sertifikası var o zaman seni jandarmanın kontrolünde olan turistik yerlerde jandarma olarak görevlendirirler yada nato merkezlerinde yaparsınız. Bunun gibi şeyler işte...
Örneğin :
Adayımızın Yedek Subay olduğu zaman için ilk üç tercihi : Hava - Muhabere - Deniz olsun
Adayımızın Kısa Dönem Er olduğu zaman için ilk üç tercihi : Deniz - Hava - Muhabere olsun
Ordu tarafından o seneki ihtiyaç duyulan meslek gruplarının durumuna ve her bir askeri sınıfın ihtiyacına göre yapılan değerlendirmeler sonucunda er yada yedek subay olmuş kişiler yaptıkları yedek subay sınavında elde ettikleri başarı sonucu daha önce tercih ettikleri yerlerden birine gönderilir.

Daha öncede belirttiğim gibi yedek subay sınavı asker adayının uzun dönem yedek subay yada kısa dönem er olması için yapılmamaktadır.


Yorumlar

  1. Merhaba hocam. Ben FEF- Coğrafya Bölümü Mezunuyum ve öğretmenlik sertifikam pedagojik formasyon) da var. Bu yedek subay (asteğmenlik) hangi branşlar için oluyor acaba ?

    YanıtlaSil
  2. Bilgilerini paylaştığın için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yemin Töreninden Sonra İzin Veriyorlar Mı?

Daha önce bu sitemde hiç yemin töreni olayına girmiştim. Uzun bir aradan sonra tekrar yazıyorum. 341. Dönem Yedek Subay ve kısa dönemlerin facebook sayfası nda gezinirken bir kişinin merak ettiği soruya cevap vermek için yazıyorum bu yazıyı. Bu soru sadece kısa dönem er veya asteğmen ler için değil genel olarak tüm askerler için geçerlidir. Yaklaşık 1 ay süren acemilik eğitimi sonunda yemin töreni olur. Bu yemin töreni nden sonra ailesi gelenlere 2 gün evci izni verilir. Cuma günü olan yemin töreni nden hemen sonra evci izni ne çıkabilirler. Pazar günüde saat 5 gibi geri birliklerine teslim olurlar. Evci iznine çıkmak için anneniz, babanız veya evli abla ve abiniz olması gerekmektedir. Birde evci izni için dilekçe yazmaları gerekmektedir . Örnek dilekçeyi nizamiyede verirler. Zaten yemin töreninden hemen önce komutanınız size sorar. Kimler evci iznine çıkmak istiyor? , kimler dağıtım iznine çıkmak istiyor? diye sorarlar. Ailesi gelmeyenler ise; Cuma, Cumartesi ve Pazar gü

Asteğmenlik Sınavı ve Örnek Sorular

Evet asıl konuya el atalım. Yedek subaylık ve yedek subaylık sınavı hakkında bir çok yazıyı hem burada hemde facebook sayfasında paylaştım. Şimdi asıl konuya gelelim. Yedek subaylık sınavı ve içeriği hakkında bilgiyi paylaşacağım . Gerçi bazı arkadaşların umurunda değil şıkları sallayıp geçerim diyor. Buradaki amaçları sanırım yedek subay çıkma ihtimali yani kısa dönem asker olmak istemeleridir. Ama bu yöntem işe yaramaz eğer ordunun ihtiyacı varsa sizi kesin yedek subay yaparlar. Daha önce yazmıştım yedek subaylık sınavının ne işe yaradığını yani ne için yapıldığını... O yazımı kesin okuyun ve yedek subay sınavı elinizden geldiğince yapmaya çalışın. Yedek subay sınavı na genellikle büyük bir eğitim salonunda girersiniz. Burada bir komutan bazı açıklamalar yapacaktır. Bu açıklama yapan komutanı dikkatlice dinleyiniz. Bu eğitim salonunda size yedek subaylık sınavı öncesinde ADAY Numaranız verilecektir. Aman bu numarayı kaybetmeyin ve hemen yakanıza iğneleyin. Daha önce anl

Askerde Vefat (ölüm) İzni Hangi Şartlarda Kullanılır?

Yakını Ölen Askere Ölüm İzni Verilir mi? Her Türk vatandaşının vatan borcu olan askerlik uzun bir süreçtir. Askerlik dönemi içinde bazen istemesek de hayatın gerçeklerinden biri olan ölüm ailemizin kapısını çalabilir. Bu üzücü olayı kimsenin başına gelmesini istemesek de hayatın bir parçası olan ölüm, beklenmedik bir anda maalesef bir yakınımızın başına gelinir. Askerlik görevi sırasında  yakını ölen askere ölüm izni verilir mi ? diye birçok soru akıllara gelmektedir. Devlet sadece bu durumlarda er ve erbaşlara sadece 1. derece yakınını kaybeden kişilere ölüm izni vermektedir. Devlet Yakını Ölen Askere Kaç Gün İzin Veriyor? Askerde iken bir yakınınız ölürse vefat izni altında 10 gün yasal izin kullanabilirsiniz ayrıca 10 gün yanında yol izni de vermektedirler. Bu verilen izinler askerlikten sayılmaktadır. İzne çıkmadan önce askerliğin bitmesine 30 gün kalmışsa izin dönüşü 20 gününüz kalmaktadır. Ayrıca 1 gün ile 4 gün arasında yol izninizde askerliğinizden düşülecektir.